Trijumf protiv Loznice na startu sezone

Nakon dve sezone provedene u Super ligi Srbije, Javor Matis će ove nastupati u Prvoj ligi, a start sezone u  ovom takmičenju ekipa je imala protiv Loznice. Prvi put nakon više od godinu dana uz podršku i prisustvo svoje publike, Javor je uspeo da zabeleži pobedu i istakne kandidaturu za brz povratak u najviši rang srpskog fudbala.

Nije bilo previše lepote u igri, očigledna je bila neuigranost tima koji je ovog leta u znatnoj meri promenjen u odnosu na prethodnu sezonu, ali su individualni kvalitet i iskustvo ovoga puta bili dovoljni i presudili. Na kraju, golovima Tanka i Odite:

Javor Matis – Loznica 2:0 (0:0)

Maričić zbog povrede nije bio na raspolaganju stručnom štabu za ovu utakmicu, a u startnoj postavi našli su se debitanti, Petrović Ivelja, kao i povratnici Momčilović (sa kapitenskom trakom oko ruke), Odita Eliomar.

U prvih 45 minuta nije bilo previše uzbuđenja, a obe ekipe imale su priliku da steknu prednost. Javor je do gola mogao u 12. minutu, kada je Jelovac odbranio udarac Dimitijevića, nakon čega je Tanko izblokiran u izglednoj situaciji. Šutirao je i Zvekanov u 37. minutu pored gola, da bi gosti zapretili preko Stojanovića Matića u samom finišu prvog dela igre, ali bez uspeha.

Milovan Milović poslao je na teren nakon pauze mladog Lukovića, koji je trebalo da donese svežinu na sredini terena, a u prvih nekoliko minuta ovog dela utakmice oba tima su mogla do pogotka. Ipak, promene nije bilo.

U 55. minutu, Javor je konačno poveo. Odita je poslao pas „ispod zemlje“ za Tanka, a napadač iz Gane uspeo da realizuje veliku priliku i oduševi publiku.

U nastavku je ekipa koju sa klupe predvodi Dragan Mićić morala da krene ofanzivnije, a Javor je želeo da duplira prednost i sebi olakša posao pred nastavak utakmice. Pokušavali su Eliomar, pa odlični kapiten Loznice, Komarčević, ali gola nije bilo.

U 82. minutu razrešene su sve dileme kada je pobednik u pitanju. Jevremović je lukavo izveo aut i poslao Tanka u odličnu situaciju pred golom Loznice, ali je napadač Javora odlučio da „vrati“ asistenciju Oditi, koji je postigao pogodak i dobio ovacije ivanjičke publike, čiji je ljubimac bio godinama.

U finišu je bilo nekoliko pokušaja na obe strane, ali ne i promene rezultata. Ekipa Javora nastavila je u ritmu sa priprema, zabeležila važan trijumf pred nastavak sezone i gostovanje Radu u narednom kolu.

1. kolo Prve lige Srbije

JAVOR MATIS – LOZNICA 2:0 (0:0)

Stadion Javora 
Gledalaca: 500

Sudija: Predrag Janjuš 
Žuti kartoni: Zvekanov, Dimitrijević (Javor Matis), Matić, Ristivojević (Loznica)

Strelci: Tanko u 55. i Odita u 82. minutu

JAVOR MATIS: Babić, Dimitrijević, Jevremović, Petrović, Momčilović, Zvekanov, Ivelja (od 46. Luković), Nikolić, Tanko (od 90. Vico), Eliomar (od 85. Basarić), Odita (od 90. Jović)

LOZNICA: Jelovac, Ivić, Rajevac, Matić (od 78. A. Matić), Milinković, Komarčević, Ristivojević, Vraštanović (od 62. Spasenović), Kojić (od 62. Ilić), Mijailović, Nikolić