Saopštenje FK Javor Matis

Podstaknut dešavanjima na prvenstvenoj utakmici u Surdulici, Javor Matis oglašava se saopštenjem za javnost.

Susret u kojem je naš klub velikim zalaganjem i trudom došao do pobede, obeležila je nezapamćena situacija, koja se dogodila neposredno nakon pobedonosnog pogotka Javora. Sudija Ivković tom prilikom je isključio četiri člana našeg tima – šefa stručnog štaba, Radovana Ćurčića, njegovog pomoćnika, Milovana Milovića, fizioterapeuta, Mirka Stevića i fudbalera, Stefana Miloševića, čime je na skandalozan način završen ovaj susret. Simptomatično je da ovo nije prvi put da isti delilac pravde na ovaj način vodi utakmice Javora. U Novom Sadu takođe je dodelio crveni karton Radovanu Ćurčiću i dosudio nepostojeći penal za domaće, koji su, golovima u neobično dugoj nadoknadi vremena preokrenuli rezultat i osvojili tri boda.

O dešavanjima na jučerašnjoj utakmici, čak i pre pomenute situacije, bespredmetno je diskutovati. Sudija Ivković u nekoliko situacija je grubo povredio pravila fudbalske igre, poništavajući čak i sopstvene odluke i otimajući se za loptu sa fudbalerima Javora, ne dozvoljavajući im da izvedu prekid, što je čitava Srbija mogla da vidi u direktnom televizijskom prenosu. Na taj način, konstantno je skraćivao periode efektivne igre i provocirao igrače našeg tima, što je i izazvalo buru emocija i protest nakon pogotka. Vrhunac je bio produžetak susreta od svega tri minuta, iako je sve ukazivalo na to da se mora igrati mnogo duže.

FK Javor Matis nije se do sada oglašavao u ovom kontekstu, iako su u čak sedam navrata ove sezone sudije dobile loše ocene za arbitražu na utakmicama našeg kluba. Ipak, u trenutku u kojem se direktno odlučuje o ishodu čitave sezone, smatramo da su ovi događaji kap koja je prelila čašu i da o sudbinama klubova ne smeju odlučivati sudije, posebno ne na ovako brutalan način. Stoga apelujemo, pre svega na regionalni savez zapadne Srbije, a zatim i na Sudijsku organizaciju da zaštiti integritet takmičenja, ali i klubove i njihov uloženi trud i ljude poput gospodina Ivkovića odstrani iz srpskog fudbala.

FK Javor Matis postoji već 112 godina, a više od dve decenije takmiči se u Super ligi, te je bilo teško gledati kako neko pokušava da sruši naš fudbalski svet. Naš klub je jedan od retkih u Srbiji koji se finansira isključivo od privatnih sredstava, a ne državnim novcem i cilj nam je da se borimo protiv ljudi koji srpski fudbal guraju u ambis. Za sve godine takmičenja u saveznom rangu, u fudbalskoj javnosti smo poznati kao pošten klub, koji nije imao nijednu arbitražu i problematičnu situaciju, pa u skladu sa tim očekujemo da i mi imamo isti takav tretman u fudbalskom svetu.

O mnogim dešavanjima oglasićemo se nakon završetka prvenstva. Koristimo i priliku da pohvalimo sve klubove koji su se ponašali domaćinski i profesionalno, kao što je to juče bio slučaj i sa Radnikom iz Surdulice ili Novim Pazarom, kao i da pozovemo sve da do kraja sezone ispoštuju integritet takmičenja.

FK Javor Matis,                                                                                                    Ivanjica, 8. 5. 2024.