Remi u Novom Sadu: Petković nastavlja borbu za Zlatnu kopačku, Basarić debitovao

Nakon dva meča u kojima je, izuzev možda prvog dela igre protiv Vojvodine, Javor Matis bio u podređenom položaju u odnosu na rivale, u uvodnoj utakmici 29. kola Linglong Super lige Srbije, naši momci odigrali su zanimljiv i efikasan duel i na kraju protiv Proletera osvojili bod. Javor Matis je dva puta vodio, domaći dva puta stizali do izjednačenja, a obe ekipe su, po prikazanom na terenu, mogle da zabeleže i trijumf.

Nijedna ekipa nije imala imperativ pobede, kao što je to bio slučaj sa prethodnim rivalima Javora – Vojvodinom i TSC-om, koji se bore za Evropu – i to se izuzetno dobro videlo u pristupu utakmici, ali i u broju prilika i uzbuđenja. Vodio je Javor golovima Pavišića, zatim i Petkovića, ali su domaći igrači anulirali prednost našeg tima, prvo preko Jokovića, a zatim i pogotkom Mirosavljeva. Na kraju, Javor u ovoj sezoni, protiv jedine ekipe sa kojom se sastao tri puta (dva puta u prvenstvu, jednom u Kupu) ima skor od po jedne pobede, poraza i remija.

Treba istaći da se u startnoj postavi Javora ponovo našla nekolicina mladih fudbalera, što je trener Bondžulić i najavio na konferenciji za medije. Duel su počeli Zvekanov, Nikolić, Radivojević, Maričić, Krnić… a ovaj meč će posebno pamtiti kapiten omladinskog tima, Željko Basarić, koji je dvadesetak minuta pre kraja ušao u igru i na taj način debitovao za svoj klub u seniorskoj konkurenciji.

Na startu utakmice, domaći su pokušali preko Karaklajića, gosti preko Varge, a u 17. minutu viđen je i prvi pogodak. Jevremović je centrirao, Pavišić se, kao u Kruševcu, najbolje snašao u gužvi i pogodio mrežu Proletera. Igralo se nakon toga veoma ofanzivno, a obe ekipe ponovo su mogle do pogotka preko Piščevića, odnosno Mirosavljeva, koji je već savladao Lazovića, ali je sjajnom i požrtvovanom intervencijom Pavišić izbacio loptu praktično sa gol-linije.

Ipak, odbrana Javora nije izdržala do pauze, pa je Joković nakon kornera za Proleter glavom pogodio mrežu Lazovića i izjednačio.

Isti tempo viđen je i u drugom delu igre, a u 58. minutu Nikola Petković je nakon sjajne asistencije Piščevića pogodio mrežu domaćih za novo vođstvo Javora. Na taj način, Petković je došao do 15. gola u ovoj sezoni, čime se izjednačio sa Lukićem na drugom mestu liste strelaca, na čijem je vrhu Silađi, sa pogotkom više. Nema sumnje da će naš ofanzivac imati poseban motiv u poslednjem kolu šampionata i pokušati da novim pogotkom ili pogocima postane kralj strelaca. 

Na ovaj način, Petković je postigao gol protiv dvanaeste od ukupno petnaest ekipa protiv kojih je Javor igrao ove sezone.

Do kraja utakmice, mogao je do gola i Sević, ali su do njega ipak došli domaći. Mirosavljev je bio dominantan u skoku, iskoristio dobar centaršut i poravnao na 2:2 u 70. minutu.

Obe ekipe su u poslednjih 15-ak minuta meča izvele nekoliko obećavajućih akcija, ali promene rezultata nije bilo. Na kraju, u 29. kolu Linglong Super lige Srbije:

PROLETER – JAVOR MATIS 2:2 (1:1)

Stadion: Karađorđe 
Sudija: Anđelovski

Strelci: Joković u 44. i Mirosavljev u 70. minutu za Proleter, a Pavišić u 17. i Petković u 58. minutu za Javor Matis

PROLETER: Petrić, Tanasin, Mitrović, Leandro, Joković, Karaklajić (Jovanović), Babić, Šćepanović (Novaković), Radinović (Marjanović), Pejić, Mirosavljev (Rušević)

JAVOR MATIS: Lazović, Maričić, Jevremović, Pavišić, Radivojević (Rogač), Piščević, Zvekanov (Basarić), Krnić (Sević), Nikolić, Petković, Varga (Mladenović)

Javor sezonu završava protiv Inđije, narednog vikenda.