Poraz u Žarkovu, protiv Loznice „finale“ za plasman u Super ligu

Pre utakmice 6. kola plej-ofa Prve lige Srbije, Javor Matisu bila su potrebna četiri boda za siguran plasman u Super ligu. Nakon rezultata ove runde, Ivanjičani će, uprkos poraza u Žarkovu, u poslednjem kolu, na svom terenu, protiv Loznice, imati priliku da se direktno, sa druge pozicije, plasiraju u viši rang.

Na teškom gostovanju, na kojem je doživela poraz u prvom delu sezone, ekipa Javora imala je podršku svojih navijača, koji su doputovali iz Ivanjice, kako bi svojoj ekipi pružili podršku u borbi za povratak u elitu. Javor je pobedom mogao da dođe na bod od cilja, ali i da, ukoliko se drugi rezultati poklope, pobedom već u Žarkovu osigura plasman u viši rang. Ipak, u tome se na ovom gostovanju nije uspelo, pa je utakmica završena kao i septembarski duel na istom mestu – pobedom domaćih – 2:1.

Već u 12. minutu poveli su domaći. Stojanović je doveo Žarkovo u vođstvo, nakon čega je usledila serija kartona za domaći tim. Upravo strelac prvog pogotka isključen je samo dva minuta nakon postignutog gola, da bi Markišić dobio dva žuta kartona za kratko vreme i u 18. minutu bio poslat u svlačionicu. Imali su tada igrači Javora pred sobom više od 70 minuta za preokret i veliko brojčano preimućstvo na terenu, pa je trebalo krenuti u napad.

Ipak, iako sa 8 igrača u polju, domaći fudbaleri su se branili i nisu dozvoljavali Javoru da iskoristi prednost, pa do odmora nije bilo promene rezultata. Nakon pauze, stručni štab Javora krenuo je još ofanzivnije, pa je Tanko zamenio Vica. Ipak, šok za brojne navijače Javora u Žarkovu usledio je u 52. minutu. Dosuđen je jedanaesterac za domaće, a Ilić je preuzeo odgovornost i pogodio mrežu Kahrimana. Dva gola zaostatka nisu bila nedostižna, s obzirom na situaciju na terenu, ali na semaforu ipak nije bilo promena. Ušli su u igru u ekipi Javora i Odueni i Salihović, ali sve do 78. minuta promene rezultata nije bilo. Tada je gostujući tim smanjio, a svoju mrežu zatresao je Ristić.

Pokušavao je Javor na sve načine da dođe do izjednačenja u preostalom delu utakmice, ali nije uspevao, pa je meč završen pobedom domaćih, a velika šansa je propuštena.

Međutim, već narednog vikenda, Ivanjičani će imati priliku da pred svojim navijačima proslave povratak u Super ligu. Tada u Ivanjicu stiže Loznice, protiv koje bi sa osvojena tri boda ekipa Javora ostvarila cilj zacrtan pre 12 meseci.

6. kolo plej-ofa Prve lige Srbije

ŽARKOVO – JAVOR 2:1 (1:0)

Stadion Žarkova

Sudija: Matić

Strelci: Stojanović za 1:0 u 12, Ilić za 2:0 u 50. i Ristić (autogol) za 2:1 u 78. minutu

Žuti kartoni: Manić, Vulić, Markišić, Milikić, Ilić (Žarkovo), Marčić, Jevremović, Momčilović, O. Luković (Javor Matis)
Crveni kartoni: Stojanović, Markišić (Žarkovo)

ŽARKOVO: Vulić, Ilić, Milikić, Manić (Nikolić), Jovanović (Dukić), Markišić, Ristić, Kokir (Mićić), Stojanović, Ilić, Obrenović

JAVOR MATIS: Kahriman, Vico (Tanko), Jevremović (Dimitrijević), Nikolić, Luković (Salihović), Maričić, Petrović (O. Luković), Ivelja, Momčilović, Odita (Ogučukvu), Marčić