Pobeda za prekid crne serije i kraj polusezone!

U Novom Pazaru ekipa Javora je izjednačila negativan rekord iz sezone 2019/20, tokom koje na 14 uzastopnih utakmica nije ostvaren trijumf, što je najduži negativan niz u ovom veku. Utakmica protiv Napretka bila je prava prilika da tim konačno zabeleži trijumf i u istoriju se ne upiše na ovaj način. Problem su bili nagomilani negativni rezultati, pad samopouzdanja i određeni kadrovski problemi. Takođe, ekipa Napretka nije isti tim kojem je Javor u zenitu forme pre tri meseca dao četiri gola i lako ga savladao.

Ipak, u utakmici punoj naboja, borbe, duela i tenzija, na kraju obeleženoj i velikim preokretom, Javor je savladao Napredak – 2:1 (0:1).

Kruševljani su postavkom i stavom na terenu odavali utisak tima kojem je prioritet da sačuva svoju mrežu i iz tranzicije pokuša da ugrozi rivala, kome je trijumf bio mnogo potrebniji. Da nije bilo evrogola Šarića u . minutu, ne bi bilo praktično ničega vrednog pomena iz prvog dela utakmice. Nijedna ekipa nije uspela da stvori pravu priliku, kružilo se oko kaznenog prostora, brojne akcije su zaustavljane faulovima na sredini igrališta… Jedino uzbuđenje bio je pomenuti pogodak. Nažalost, u mreži Javora.

Primio je Šarić loptu na nekih 20-ak metara od gola Velimirovića, namestio je na levu nogu i izuzetno snažno i precizno šutirao. Golman Javora, koji je na gol u prvenstvenim utakmicama stao prvi put još od 1. kola, nije imao šansu. Igrao se 25. minut.

Ni to nije trglo igrače Javora, niti pokrenulo fudbalere Napretka da dotuku rivala. Do pauze nije bilo više uzbuđenja. Na startu drugog dela u timu Javora pojavila su se tri nova lica. Gojković, Tanko i Maletić zamenili su Tojčića, Eliomara i Gigića.

Na terenu – stanje nepromenjeno. Indolentan Javor, zadovoljan Napredak. Igrači Javora su nakon više od sat vremena igre konačno zagrejali dlanove Petrića, ali je golman gostiju zaustavio udarac Marčića. Na drugoj strani, sve je moglo biti rešeno u dva navrata. Prvo je lep pokušaj Matića sa gol linije nekako izbacio Đukić, da bi potom Bastajić šutirao preko gola iz izgledne situacije. Kada je većina promrzlih navijača pomislila da prikazanom igrom i govorom tela Javor nema šansu, usledio je veliki preokret.

U 80. minutu Gojković je izveo korner, Petriću se možda i osvetilo to što je praktično bio nezaposlen tokom celog meča, loše je intervenisao prilikom izlaska na centaršut, loptu je primio Tanko, odložio je do Kempbela, koji je šalje u mrežu.

Probudila se tada i publika, igrači Napretka, zatečeni primljenim golom iz prve prave šanse za domaće, nisu imali pravu reakciju, pa se u redovima domaćih pojavila nada da se može i do potpunog preokreta. To se i desilo u 87. minutu. Ponovo je trojac sa ulogom iz 80. minuta bio najzaslužniji za pogodak.

Gojković je poslao loptu u prostor Kempbelu, ovaj je poslao u kazneni prostor, vratio asistenciju Tanku, koji je rutinskom realizacijom kompletirao preokret Javora. 

Pokušali su gosti da se vrate i izjednače, ali je do kraja Javor sačuvao svoju mrežu i nije dozvolio da propusti šansu koju čeka tri meseca.

Poslednju utakmicu u dresu Javor Matisa odigrao je Lazar Nikolić, koji je zaslužio ovacije prilikom izlaska iz igre u 81. minutu. On nakon 103 utakmice napušta klub iz Ivanjice i karijeru nastavlja u Crvenoj zvezdi.

JAVOR – NAPREDAK 2:1 (0:1)

Strelci: Kempbel u 80. i Tanko u 87. za Javor, a Šarić u 25. za Napredak

Sudija: Pavle Tomić

Žuti kartoni: Kopitović, Obradović, Marčić (Javor), Vukajlović, Matić, Bastajić (Napredak)

JAVOR: Velimirović, Kopitović, Obradović, Tojčić (od 46. Tanko), Nikolić (od 81. Dolmagić), Marčić, Đurić, Đukić, Eliomar (od 46. Gojković), Kembel, Gigić (od 46. Maletić).

NAPREDAK: Petrić, Kerkez, Đeković, S. Jovanović, Vukajlović, Putinčanin, Bolha, Krstić (od 73. Mićin), Đ. Jovanović (od 63. Bastajić), Šarić (od 63. Čečarić), Matić