Ples Javora protiv Rada i ubedljiv trijumf!

Fudbaleri Javor Matisa zabeležili su drugi trijumf u domaćem šampionatu. U 8. kolu Linglong Super lige Srbije naša ekipa savladala je Rad, rezultatom 3:0.

Mada je imao velikih problema sa povredama i virusom tokom protekle dve nedelje, Igor Bondžulić je uspeo da pošalje na teren praktično najjači tim koji mu je u ovom trenutku bio na raspolaganju.

Iako je Rad u uvodnom delu utakmice imao prvi, neprecizan, udarac ka golu Javora, domaći tim je bio bolji i dominantniji, ofanzivno orijentisan, što se reflektovalo i kroz dešavanja na terenu.

Maričić je pokazao da je raspoložen za igru od prvog sudijskog zvižduka, a već u 4. je sjajno „pocepao“ odbranu gostiju, uposlio Mrkaića, koji je pravovremeno utrčao u prostor, ali mu je golman Marković „skratio“ ugao i uspeo da ga osujeti u nameri da postigne pogodak. Javor je nastavio da diktira tempo, ali su se gosti dobro kretali u bloku i držali protivnika na distanci. Nikola Kuveljić pokušao je i na ovom meču udarcem iz daljine da napravi razliku, ali je izuzetno dobar pokušaj u poslednjem trenutku izblokirao Perendija i time dobrano pomogao svom golmanu. Već u 17. minutu, ponovo je Mrkaić mogao do gola. Kuveljić mu je poslao loptu u noge, on ju je propustio i ustremio se ka golu Markovića, pri čemu su ga povlačili Perendija i Milošević. Uspeo je da se odupre protivničkim igračima, ali je u odsudnom trenutku šutirao levom nogom preko gola. Minut kasnije pokušao je Kasalica, ali preslabo, da bi u 24. minutu igre Piščević šutirao spoljnim delom stopala i bio zamalo neprecizan.

U 25. minutu, Javor je poveo. Maričić je sjajno uneo loptu sa leve strane u sredinu, ubacio je ka penalu, gde su intervenisali gosti, lopta se vratila do „desetke“ Javora, koji je vraća ka golu, a Marković nespretno interveniše i prosleđuje loptu u gol. 

U 30. minutu Petković je prošao po desnoj strani, možda bio i fauliran u šesnaestercu, ali je odlučio da nastavi akciju i pošalje loptu na penal, gde je Kuveljić izblokiran u dobroj situaciji. Bio je to i poslednji ozbiljan napad u prvom delu igre.

Rad, predvođen iskusnim navalnim igračima, Trifunovićem, Kasalicom i Bosančićem, te Bjedovim, koji je šansu čekao sa klupe, morao je da krene znatno ofanzivnije u drugom delu, kako bi pokušao da izbegne poraz. U prvih pet minuta drugog dela igre pokušali su gosti da zaprete Lazoviću, ali je Bosančić loše šutirao iz daljine. Na drugoj strani Maričić je iz daleka prebacio gol, dok je Petković u 54. minutu u dva navrata mogao da savlada Markovića. Prvi put je šutirao glavom i ispred gola Markovića pogodio – Mrkaića. Odbila mu se lopta nakon toga, pokušao je ponovo da pogodi mrežu, ali je njegov udarac završio pored desne stative Markovićevog gola.

Bio je to početak totalne ofanzive Javora, koji je igrao kao da je rezultat u najmanju ruku 0:0. Pokušao je Đerić vrlo brzo i šutrao preko gola, da bi Petković u 63. minutu promašio zicer! Ono što mu se retko dešava, desilo se nakon centaršuta Jevremovića. Trebalo je na drugoj stativi samo da sprovede loptu u mrežu, potpuno sam, ali nije uspeo u tome i Marković je intervenisao. Ipak, iskupio se već minut kasnije.

Ponovo je brzina Javora došla do izražaja, loptu je na levoj strani dobio Mrkaić, uneo je u sredinu i šutirao, ali je pogodio stativu. Ipak, Petković je bio na pravom mestu i postigao svoj 5. pogodak u prvenstvu.

Nisu se ni ohladili dlanovi navijača, a Javor je postigao i treći gol. Rad je krenuo na sve ili ništa, u jednom trenutku su se svi igrači našli na polovini naše ekipe, a Dolmagić je ispucao loptu ka delu terena na kojem se Mrkaić našao između dva štopera gostiju. Uspeo je na centru igrališta da dobije duel sa Trninićem, potom je lepo prebacio Perendiju, a zatim istrčao dobrih tridesetak metara i rutinski „bocnuo“ loptu preko Markovića, za 3:0. 

Gosti su pripretili u 71. minutu, kada je Kovalenko uputio pravu bombu iz voleja ka golu Javora, ali je Lazović sjajno intervenisao. Rezervista Bjedov potom je šutirao preko gola Javora, da bi Lazović još jednom izuzetno dobro reagovao nakon šuta Petrovića i izbacio loptu u korner. Pokušao je i Trifunović u 87. minutu, ali je njegov udarac glavom završio iznad prečke.

U 87. minutu je Sević mogao da stavi tačku na ubedljiv trijumf Javora, ali iz dva pokušaja nije uspeo da postigne gol. Prvo je Marković odbranio njegov udarac, a kada mu se lopta odbila pogodio je spoljni deo mreže, iako je imao usamljenog Petkovića na pet metara od gola.

Sudija Anđelovski poslužio se preporukom da u situacijama kada je utakmica lišena rezultatske neizvesnosti ne mora biti nadoknade vremena i odsvirao kraj po isteku 90. minuta.

Javor je zabeležio ubedljivu i sasvim zasluženu pobedu protiv Rada, što su na konferenciji za medije potvrdili i treneri dva tima, Bondžulić i Radojičić.

Našem timu predstoji gostovanje u Subotici, narednog vikenda.

8. kolo Linglong Super lige Srbije

Javor Matis – Rad 3:0 (1:0)

Stadion Javora
Gledalaca: 700
Sudija: Anđelovski

Strelci: Maričić u 25, Petković u 64. i Mrkaić u 66. minutu

Javor Matis: Lazović, Đerić, Jevremović, Kolaković, Amanović, Kuveljić, Piščević, Dolmagić (Pavišić), Maričić (Sević), Petković, Mrkaić (Krnić)

Rad: Marković, Perendija, Šaka (Kovalenko), Trninić, Petrović, Milošević, Stjepanović (Živković), Bosančić, Smiljanić (Bjedov), Kasalica, Trifunović