Najbolja partija Javora u sezoni i trijumf protiv Voždovca

Sve što su propustili u prethodnih nekoliko utakmica fudbaleri Javor Matisa nadoknadili su u utakmici protiv Voždovca, u 19. kolu Linglong Super lige. Sjajna igra, od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka, izuzetna požrtvovanost, visok presing na poslednju liniju rivala, sijaset prilika za gol, tri postignuta pogotka, uz demonstraciju talenta, inspiracije i znanja mladih fudbalera Javora. Sve to stalo je u 90 minuta utakmice koju su odigrali Javor Matis i Voždovac šesnaeste decembarske večeri, na stadionu kraj Moravice, po prohladnom i na mahove maglovitom vremenu.

Pod velikim pritiskom bili su fudbaleri i stručni štab Javora pred utakmicu protiv Voždovca, koji od 2007. godine i svog prvog gostovanja u Ivanjici nema poraz u fudbalskom domu Javora. Čak pet vezanih poraza imao je Javor pre ovog meča i na taj način opasno ugrozio svoj status, našavši se na samoj ivici opasne zone na superligaškoj tabeli. Ipak, možda i dodatno motivisani da se revanširaju ekipi od koje su eliminisani iz Kupa Srbije pre tri nedelje, pružili su puleni Igora Bondžulića najbolju igru u ovoj sezoni i zabeležili trijumf – 3:1 (2:1). Iako je Milovan Milović medijima pre meča rekao da ekipu isključivo zanima isključivo pobeda, a ne lepota igre, Javorovi fudbaleri su ostvarili i jedno i drugo, pa je prava šteta što nije bilo publike. Koliko je dominantan bio Javor možda ni rezultat u pravoj meri ne može demonstrirati, ali treba istaći da je najbolji igrač gostiju na večerašnjoj utakmici bio golman Krunić, i pored tri primljena gola.

Utakmica je počela minutom ćutanja, kojim je odata počast Zoltanu Sabu, koji je juče preminuo.

Od prvog minuta utakmice fudbaleri Javora su visokim presingom ometali goste prilikom iznošenja lopte, pa je delovalo da je tim Jovana Damjanovića bio prilično iznenađen ovakvim stanjem na terenu. Poteškoće Voždovčana prilikom građenja napada, kojih nije bilo mnogo u utakmici od pre tri nedelje, omogućile su Javoru da dolazi do lopte praktično na 30-40 metara od gola rivala i odmah po preuzimanju poseda ugrožava gol gostiju. Već u 3. minutu, to se isplatilo.

Sa leve strane je Javor prišao šesnaestercu Voždovca, Ilić je odigrao povratni pas ka Šćepanoviću, koji je pokušao da pošalje loptu u sredinu, ali je ona na svom putu pogodila u ruku jednog defanzivca gostiju, a sudija Ilić nije imao dilemu i pokazao je na belu tačku. Luka Luković je preuzeo odgovornost, i pored dva promašena jedanaesterca u prethodnom periodu, i ovoga puta pogodio mrežu. Već u 3. minutu bilo je 1:0.

Dalo je to krila igračima Javora, koji su nastavili sa pritiskom. Verovatno najbolju utakmicu od dolaska u Ivanjicu odigrao je Lazar Nikolić, koji je bio nezaustavljiv na desnom krilu. Luka Luković i Srđan Šćepanović su kretanjem između linija i menjanjem mesta unosili pometnju među defanzivce Voždovca, dok ih je izuzetno namučio Andrej Ilić, koji gotovo da nije izgubio duel protiv Gajića i Milovića. Izuzetno autoritativno je delovao Milorad Balabanović iza njih, u tandemu sa kapitenom Piščevićem.

Imali su fudbaleri Javora nekoliko pokušaja iz daljine, dok je Voždovac u prvih 40 minuta igre zapretio samo jednom, ali je udarac Nišića sa 20-ak metara izblokiran i lopta je otišla u korner. U 38. minutu, Andrej Ilić se sjajno oslobodio rivala, okrenu ka golu i došao pred Krunića iskosa sa leve strane, ali je njegov udarac golman gostiju zaustavio – glavom. U 41. minutu – šok. Privodili su domaći fudbaleri kraju prvi deo utakmice, pokušavali da dođu do drugog pogotka, a u jeku inicijative, Voždovac je izjednačio.

Šćepanović je pokušao da prenese težište igre sa leve na desnu stranu, poslao je paralelan pas koji je presekao Putinčanin, šutirao sa nešto više od 20 metara, lopta je zakačila jednog od fudbalera Javora, promenila pravac i prevarila Lazovića. Bilo je to 1:1.

Samo tri minuta kasnije, mogao je Javor da iskoristio svoje najbolje oružje – prekid. Pavišić je šutirao glavom, ali je iz izgledne pozicije veoma loše zahvatio loptu, koju je lako uhvatio Krunić.

Ipak, u nadoknadi prvog dela igre, maltene u poslednjim sekundama, Javor je ponovo poveo. Dug napad Javora konkretizovao je Lazar Nikolić, pasom za Ilića, koji postiže treći pogodak u dresu Javor Matisa.

Po povratku iz svlačionice, mogao je Javor do trećeg pogotka nakon nepunih 30-ak sekundi. Šćepanović je sa 20-ak metara odlično šutirao i pogodio prečku, da bi u nastavku akcije Lukovićev udarac odbranio Krunić. Ipak, već u 52. minutu bilo je 3:1.

Nosio je Šćepanović loptu ka šesnaestercu Voždovca, odigrao levo do Jevremovića, ovaj u svom stilu centrirao i pronašao Nikolića, koji je utrčao sa desnog krila i savladao Krunića, krunisavši na taj način odličnu partiju golom. 

U narednih 15-ak minuta, nekoliko puta pokušavali su Šćepanović i Luković, ali nisu uspevali da postignu pogodak. Neke od pokušaja zaustavio je Krunić, a bilo je i nepreciznosti domaćih fudbalera. U 76. minutu igre čak četiri puta u svega desetak sekundi šutirali su igrači Javora ka golu Krunića, koji je odbranio nekoliko udaraca, jednom mu je pomogao i blok štopera, a posebno treba istaći intervenciju nakon udarca Ilića sa svega 2-3 metra. Do kraja, promašio je Javor još jednu veliku priliku, ali je uspeo da mirno privede utakmicu kraju i zabeleži vredan trijumf, kojim je odmakao od opasne zone.

Na kraju, treba reći da je Javor Matis šutirao ka golu Voždovca čak 17 puta, od čega 10 puta u okvir gola. Ovim trijumfom, naša ekipa došla je do 21. boda i skoka na deobu 12. mesta, sa TSC-om i Novim Pazarom. Javor i TSC imaju i meč manje od ostalih ekipa, zbog odlaganja utakmice 17. kola, koja će biti odigrana u nedelju, 20. decembra.

19. kolo Linglong Super lige

JAVOR MATIS – VOŽDOVAC 3:1 (2:1)

Stadion kraj Moravice
Bez prisustva publike

Sudija: Ilić
Strelci: Luković u 3. minutu iz penala, Ilić u 43. i Nikolić u 52. minutu za Javor, a Putinčanin u 41. za Voždovac

Žuti kartoni: Balabanović, Jevremović, Zvekanov (Javor), Pantović, Milović, Putinčanin, Živković (Voždovac)

JAVOR MATIS: Lazović, Maričić, Jevremović, Pavišić, Jevtić, Piščević, Balabanović (od 90. Radivojević), Šćepanović (od 70. Tričković), Luković (od 90. Jovanović), Nikolić (od 80. Zvekanov), Ilić (od 90. Rušević)

VOŽDOVAC: Krunić, Živković, Lasickas, Gajić (od 61. Bogdanović), Milović, Nišić, Ajdinović (od 56. Milosavljević), Vujnović, Putinčanin, Cvetićanin (od 76. Stojčev), Pantović

https://youtu.be/4KEQwEusVl4