NAJAVA: Mladost – Javor Matis

Fudbalska sezona 2020/21. u Srbiji počeće, u veoma specifičnim uslovima, predstojećeg vikenda. Sa 20 naspram dosadašnjih 16 klubova, bez publike na stadionima umesto gledalaca na tribinama, bez plej-ofa umesto dosadašnje podele lige na dva dela nakon 30 odigranih utakmica… Deo Linglong Super ilge Srbije i u ovoj sezoni biće Javor Matis, koji prvenstvo otvara protiv lučanske Mladosti.

TRADICIJA

Mada ne potiču iz najmnogoljudnijih gradova (jugo)zapadne Srbije, Javor Matis i Mladost iz Lučana etablirali su svoje mesto među najkonstantnijim klubovima, kada je reč o sezonama provedenim u Super ligi ili Prvoj ligi Srbije, u vremenu naizmeničnih uspona i padova užičke Slobode ili čačanskog Borca, kao predstavnika najvećih gradova ovog dela Srbije. Naime, od osamostaljenja Srbije, Javor je u Super ligi proveo 10 sezona, uz 4 takmičarske godine u Prvoj ligi Srbije, dok je Mladost po 7 sezona odigrala u ta dva ranga.

Ono što je zanimljivo je da su se u tih 14 sezona ova dva kluba na volšeban način mimoilazila u takmičenjima u kojima su se takmičila. Nakon sezone 2006/07. u kojoj su igrali zajedno u Prvoj ligi Srbije, čak u 8 narednih sezona Mladost i Javor odigrali su u različitim takmičenjima. Javor je nakon istorijske sezone 2007/08. u Prvoj ligi Srbije izborio plasman u viši rang, dok su Lučanci iste sezone ispali u niži. Šest narednih godina Javor Matis je proveo u Super ligi, a Mladost u Prvoj ligi Srbije. U sezoni 2013/14. ekipa iz Lučana se konačno vraća u najviši rang srpskog fudbala, ali baš tada klub iz Ivanjice ispada u drugoligaško društvo. Lučanci nakon toga vezuju šest učešća u Super ligi, dok je Javor u tih šest sezona četiri puta nastupao u istom takmičenju. Sezona 2020/21. biće peta „zajednička“ za ova dva kluba u Super ligi.

MEĐUSOBNI DUELI

Mladost iz Lučana i Javor iz Ivanjice su proboj ka saveznim rangovima jugoslovenskog i srpskog fudbala napravili nakon raspada SFRJ. Lučanci su još devedesetih godina sporadično bili hit tadašnjih prvenstava Jugoslavije, dok je Javor član Super lige, sa povremenim prekidima, od 2002. godine. Tradicija duela (prijateljskih ili takmičarskih) ova dva tima duga je koliko i postojanje onog mlađeg, iz Lučana – 68 godina. Od osamostaljenja Srbije, Mladost i Javor odigrali su (samo) 13 zvaničnih utakmica, usled pomenutog boravka u različitim rangovima takmičenja – 2 u Prvoj ligi Srbije i 11 u Super ligi.

Fascinantan podatak kaže da, od svih klubova protiv kojih je odigrao više od 10 utakmica u poslednjih 15 godina, Javor Matis samo protiv Partizana ima lošiji učinak nego protiv lučanske Mladosti! Konkretno: 1 trijumf, 5 remija i 7 poraza.

U pomenutih 13 utakmica, efikasnost dva kluba se menjala. Nakon prvih 8 veoma neefikasnih utakmica (0:2, 0:0, 0:0, 1:1, 0:1, 1:1, 0:1, 0:1), ekipe su bile veoma efikasne u poslednjih 5 duela (0:3, 3:0, 1:3, 3:3, 1:2). U tom periodu, Javor Matis ostvario je i jedini trijumf protiv Mladosti 3:0, golovima Panića, Eliomara i Markovića, u zimu 2018. godine. Kobni po Javor Matis najviše puta u proteklom periodu bili su iskusni Predrag Pavlović i Milan Bojović, koji su protiv našeg kluba bili veoma raspoloženi i postigli po 3 pogotka.

U protekloj sezoni, Mladost i Javor odigrali su u Lučanima prošle jeseni 3:3 (Dolmagić, Mrkaić, Jevremović strelci za Javor, a Eliomar, Pavlović i Bojović za domaće), dok je Mladost slavila u Ivanjici rezultatom 2:1 ovog proleća, golovima Radivojevića i Miloševića, uz gol Pavišića na drugoj strani.

Sigurno je da će fudbaleri Javora imati veliki motiv da sruše nepovoljnu tradiciju i zabeleže trijumf u Lučanima.

IGRAČI

Geografski položaj i blizina dva mesta uticali su možda i na čestu razmenu fudbelera, odnosno njihove nastupe i za Javor i za Mladost u jednom delu karijere. Pomenućemo da su dres oba kluba nosili aktuelni fudbaleri Javora, Marko Jevremović, Nikola Tričković i Ibrahim Tanko, odnosno trenutni igrači Mladosti – Obiora Odita i Vladimir Radivojević. U jednom periodu karijere za Javor i Mladost igrali su i Eliomar Silva, Miloš Trifunović, Nikola Cuckić, Ivan Marković, Husnidin Gafurov, Bojan Čečarić, ranije Jovan Nikitović, Dragiša Žunić, Radojica Vasić…

2020/21.

U ovu sezonu ekipe ulaze sa mnogo optimizma. U prethodnoj takmičarskoj godini Mladost je zauzela 9. mesto, dok je Javor bio 13. Jasno je da obe ekipe žele da poprave taj plasman i budu još bolje plasirane u novoj takmičarskoj godini. Mladost, kao i u prethodnim sezonama, nije mnogo menjala ekipu. Klub su napustili Tričković, Tanko (novi igrači baš Javora), kao i iskusni Filip Stojanović, Predrag Pavlović, Eliomar i Ivan Pešić. Novi igrači Mladosti su Baha, iskusni Miloš Cvetković i mladi Stefan Tešić.

Mnogo prometnije ovog leta bilo je u Ivanjici. U odnosu na finiš prethodne sezone, igrači Javora više nisu Kuveljić (Visla), Petković (Šambli), Dolmagić (TSC), Đerić (Tuzla Siti), Milošević (Proleter), Anđelković (Metalac), Basarić (pozajmljen Budućnosti), kao ni Cvetković, Švonja, Šuljagić, Vasiljević, Varga, Rogač, Jakovljević i Filipović. U klub su stigli Tričković, Tanko, Šćepanović, Babić, Otašević, Rušević, Ristić, Jevtić, Mijailović, dok je profesionalni ugovor potpisao Jelić.

Svoja očekivanja pred ovu utakmicu i početak sezone izneli su u obraćanju javnosti trener i kapiten ekipe Javor Matisa, Igor Bondžulić i Nedeljko Piščević

Duel je na programu u Lučanima, u petak, 31. jula, sa početkom u 20.00 i biće odigran bez prisustva publike.