Javorovih 110 godina!

Početak 2022. godine donosi i novi veliki jubilej FK Javor Matis – 110 godina postojanja.

Nova, 2022. godina, biće svečarska u Javoru. Naime, tad će obeležiti dva velika jubileja – 110 godina postojanja i 20 otkad je mezimac Ivanjice prvi put postao član elitnog društva.

Biće to lepa prilika da se okupe brojne generacije i evociraju uspomene na davna vremena. Javor je rođen 1912. godine u vreme Balkanskih ratova kad su se đaci i studenti iz Ivanjice okupili u svom rodnom gradu. Među njima bio je i Milan Radojević, student u Beču, koji je sa sobom doneo i fudbalsku loptu.

Tad je rođena ideja da se u Ivanjici osnuje fudbalski klub. Tadašnje opštinsko rukovodstvo imalo je sluha za želje mladih i dodelilo im lokaciju za izgradnju terena.

U obližnjoj šumi, mladi su isekli drveće za stative i ocrtali teren po uputstvima Radojevića. Studirajući i učeći škole u Beogradu većina njih bila je upoznata sa pravilima fudbalske igre.

Uz pomoć roditelja i šire rodbine sašiveni su i dresovi. U to vreme nije bilo klubova u bližoj okolini, prva utakmica odigrana je oktobra 1912. godine između dva tima, raspoređenih u crvene i plave.

Utakmica je bila pravi praznik za tada malu varoš i izazvala je veliko interesovanje građana. Skoro svi stanovnici Ivanjice krenuli su te nedelje na igralište u Vašarištu da vide čudo koje je zapalilo mladež.

Interesantno je da je na toj utakmici ženski deo publike navijao za crvene, a muškarci za plave. Susret je završen nerešenim rezutatom, a događaji sa utakmice bili su danima glavna tema razgovora među Ivanjičanima.

Godine su prolazile i o Fudbalskom klubu Javor čulo se na daleko. Stigli su pozivi iz drugih mesta, da se igraju utakmice, a iz susednih mesta Ivanjice dolazili su gledaoci da posmatraju utakmice.

Iz tih davnih vremena ostalo je zabeleženo da je Javor iznedrio jednog od najboljih fudbalera predratnog perioda. Reč je o slavnom golgeteru i članu reprezentacije Draganu Jovanoviću – Ženi.

Jedinu pauzu u svom radu Javor je imao za vreme Drugog svetskog rata. Čim je rat završen, nastavljene su aktivnosti kluba. Organizovane su turneje po Sandžaku i Kosovu i Metohiji.

Na te utakmice putovalo se kamionom uz pratnju nekoliko vojnika, sa mitraljezom na kabini trebalo je da štite fudbalere od eventualnih napada ostatka neprijateljske vojske.

Na tim turnejama Javor je postizao sjajne rezultate i stekao velike simpatije svuda gde je igrao.

Pedesetih godina prošlog veka Javor je imao sjajnu generaciju igrača koji su vodili žestoku borbu za ulazak u novoformiranu Drugu ligu Jugoslavije.

Posle toga veliki broj igrača prešao je u druge veće klubove, a Javor je polako počeo da tone. Šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka bile su najteže u istoriji kluba.

Javor je igrao najnižu ligu, a s vremena na vreme plasirao bi se u viši rang da bi ponovo ispadao i sve tako. Dolazio je Javor i u finansijsku krizu, pa je bilo od političara predloga da se privremeno obustave aktivnosti kluba.

Na ssreću bilo je zaljubljenika u klub koji to nisu dozvolili i uspeli da sačuvaju ponos varoši. Duga i svetla je istorija kluba, mala Ivanjica i njen Javor dali su jugoslovenskom fudbalu mnoga poznata imena koja su nosila i dres reprezentacije.

Devedesete godine najavile su novu zlatnu stranicu Javora. Početkom tog perioda klub su preuzeli pravi entuzijasti na čelu sa predsednikom Stevom Jovičićem i za samo tri godine Javor je uspeo 1994. da ostvari san svih generacija i plasira se u Drugu ligu Jugoslavije. Taj uspeh izazvao je nezapamćeno slavlje u Ivanjici koje se i danas prepričava.

Dugo je igrao na drugoligaškoj sceni i niko tada nije ni pomislio da bi Javor jednog dana mogao na megdan Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Četiri mlada privrednika Duško Sekulić, Dragan Lazović, Darko Bešević i Slobo Jovanović došli su na čelo kluba i gromoglasno najavili napad na elitu.

Malo ko je verovao u taj poduhvat, ali rečeno – ostvareno. Ivanjica je 2002. godine dobila člana elite i već te debitantske godine Javor je pobedio i Crvenu zvezdu.

I tako su prolazile godine i Javor je stigao da proslavi i svoj 110. rođendan. Ivanjičani su posebno ponosni što za sve vreme postojanja nikad nije menjao ime i po tome je postao pravi simvol grada na Moravici.

Rezultati za ponos

U dugoj istoriji imao je Javor uspešnih perioda, ali četiri datuma zauzimaju posebno mesto u analima kluba. To se odnosi na 1994. kad je postao član Druge lige, zatim na 2002. kad su Ivanjičani zaigrali u eliti.
U važne datume spada i 2009. kad je Javor bio četvrti u eliti, ali zbog poraza Crvene zvezde u kupu protiv Sevojna, izgubio je evropsku vizu. I 2016. godina biće upisana zlatnim slovima u analima Javora. Te godine je zaigrao u finalu Kupa Srbije u kome je posle velike borbe poražen od Partizana.

Milenko Kušić kum

Kad je 1912. godine osnovan klub u Ivanjici, osnivači su jednog dana do duboko u noć raspravljali kakvo ime da daju. Padali su razni predlozi, ali nijedan od njih nije prihvaćen. Tek negde pred ponoć jedan od njih Milenko Kušić predložio je da klub ponese ime lepe planine Javor koja se nalazi nedaleko od Ivanjice.

Usklik oduševljenja prisutnih značio je da je klub dobio ime. Tako će ostati zapisano da je Melenko Kušić kum klubu koji živi i radi 110 godina.

TEKST: Sportski žurnal