Javor sa tri debitanta i pet „bonusa“ sjajnom igrom deklasirao Mladost

Mada protivnik Javor Matisa u prvoj prolećnoj rundi domaćeg šampionata nosi ime Mladost, mladost je ovog februarskog popodneva bila zaštitni znak kluba iz Ivanjice. Čak pet igrača rođenih nakon 1. januara 1999. godine – takozvanih „bonusa“ – zaigralo je u belom dresu na otvaranju prolećnog dela sezone u Ivanjici, uz šestog, novajliju, Babukarija Dukurea, koji, zbog stranog pasoša, ipak, ne ulazi u grupu „bonusa“. Mladost, dopunjena iskustvom, oličena debitantima iz poslednje linije tima, donela je Javoru sigurnu, autoritativnu igru, koja je za rezultat imala više nego ubedljiv trijumf – 4:1, protiv komšija iz Lučana.

Odlučio je stučni štab, na čelu sa Igorom Bondžulićem, da šansu na početku utakmice ukaže Lazoviću, Dimitrijeviću, Tričkoviću, Pavišiću, Ostojiću, Zvekanovu, Dukureu, Maričiću, Lukoviću, Nikoliću i Iliću. Na drugoj strani, Nenad Milovanović se tradicionalno opredelio za plejadu prekaljenih superligaških fudbalera – Zečevića, Miloševića, Petra i Sašu Jovanovića, Radivojevića, Bojovića, Cvetkovića… 

Ofanzivni trio Javora činili su Luković, Nikolić i Maričić, koji je dolaskom Dimitrijevića sa pozicije desnog beka prešao u srce veznog reda, dok je ispred njih bio Andrej Ilić.

Pleo je Javor od samog starta mrežu ispred gola Mladosti i sporadičnim pokušajima ugrožavao Zečevića. Nije u prvih pola časa bilo previše uzbudljivih situacija, mada je Pavišićev udarac glavom, nakon kornera, mogao završiti u mrežu, kao i Maričićev pokušaj iz slobodnog udarca, koji je zaustavio Zečević. Na drugoj strani, odbrana Javora, pojačana iskusnim Dimitrijevićem i Ostojićem, uz pomoć Zvekanova Dukurea, koji su potpuno neutralisali pokušaje veznjaka Mladosti, prevashodno Radivojevića, učinila je da novi kapiten tima, Lazović bude potpuno besposlen u prvom delu utakmice. Nije se u igri poslednje linije uočavalo da su se ekipi nedavno priključili pomenuti debitanti, niti da zbog suspenzije na raspolaganju treneru nisu bili Jevtić Jevremović.

Nakon pola časa strpljive i ofanzivne igre, stigla je nagrada ekipi Javora.

Tekao je napad preko Nikolića i Maričića po desnoj strani terena, lopta je upućena u kazneni prostor, stigla je do Lukovića na levoj strani, a on je lepim udarcem u dalji ugao sprovodi u mrežu Zečevića, za 1:0. Igrao se 29. minut.

Nisu se još ni ohladili dlanovi prisutnih od aplauza domaćoj ekipi nakon prvog pogotka, a iskusni golman gostiju morao je i drugi put da vadi loptu iz mreže.

Samo dva minuta kasnije, Maričić, koji je u prvoj prolećnoj rundi zaigrao na poziciji „desetke“, šutira sa ivice kaznenog prostora i šalje loptu u mrežu Lučanaca, za velikih 2:0!

Bili su igrači Javora u mogućnosti da spuste ritam i prvi deo igre privedu kraju, dok su gosti bili šokirani „blickrigom“ Ivanjičana. Nakon jednog duela na polovini Javora, u 36. minutu, Pavišiću je bila potrebna lekarska pomoć, pa je štoper Javora morao van igre. U tim trenucima, želeli su domaći fudbaleri da se odbrane, sa igračem manje u polju, ali se desilo nešto sasvim suprotno.

Maričić je povukao loptu sa svoje polovine, nosio je do same ivice kaznenog prostora Mladosti, a zatim iskoristio neodlučnost gostujućih štopera, koje je, mora se reći, na sebe odlično „navukao“ Andrej Ilić, odličnom kretnjom. Kretanje napadača dalo je prostora Maričiću, koji šutira sa 15-ak metara i postiže svoj drugi pogodak na meču!

Bio je to treći pogodak Javora za svega 8 minuta. Jedino što su u prvih 45 minuta gosti uradili, a što se piše u statistiku, jeste udarac sa gotovo 40 metara, koji je upućen više kako bi sprečio grešku i kontru Javora. Dominantni Javor završio je prvi deo utakmice ubedljivom prednošću i veoma sigurnom igrom.

Milovanović je već na pauzi morao da menja, pa je već od prvog trenutka nastavka na teren poslao Oditu, Lazara Jovanovića i Mićevića, sa planom da brzim pogotkom smanji prednost i onda do kraja utakmice proba da načini veliki podvig i dođe do pozitivnog rezultata. Ipak, sve što je stručni štab Mladosti isplanirao palo je u vodu nakon svega 30-ak sekundi igre u nastavku.

Javor je odigrao brz napad, Ilić je ponovo imao veliku ulogu, proigrao Lukovića, a ovaj postigao svoj drugi pogodak na utakmici, za ogromnih 4:0. 

Delovalo je već tada da je sve rešeno, ali su igrači Javora morali ostati oprezni i spremni na nalete iskusnih rivala, koji su se spremali.

Već u 51. minutu, nakon velike gužve u kaznenom prostoru Javora, Odita nekako, sa zemlje, uspeva da sprovede loptu u mrežu Javor Matisa.

Pokušao je devet minuta kasnije i Jovanović, glavom, ali je Lazović bio siguran. Svega tri minuta nakon toga, Ivan Ostojić mogao je da na debiju postigne prvenac, ali je njegov udarac glavom završio pored gola. Probao je u 67. minutu i Saša Jovanović, ali neuspešno, da bi nakon toga usledio period zatišja, jer je i jednoj i drugoj ekipi bilo jasno da je praktično sve rešeno. Odlučio je i šef struke Javora da iz igre povuče igrače koji bi mogli da uđu u problem sa kartonim, kao i one koji su bili najistrošeniji. Krnić je u 87. minutu, nakon ulaska sa klupe, mogao da kruniše lepu solo-akciju pogotkom na svom „drugom debiju“, ali je za malo bio neprecizan. Šansu je u finišu meča dobio još jedan „bonus“, Luka Radivojević. Nakon dva minuta nadoknade, sudija Široki odsvirao je kraj.

Stručni štab može da raduje da je, pored ofanzivno izuzetno efikasnog nastupa, ekipa defanzivno stajala odlično, pa Mladost praktično nije ozbiljnije pripretila iz pozicione igre, dok je gol pao nakon prekida. Javor Matis osvojio je vredna tri boda i na krilima trijumfa ulazi u sedmicu pripreme za gostovanje Napretku u Kruševcu, nakon kojeg u Ivanjicu dolazi Partizan. Za naredni duel u ekipu se vraćaju Jevtić i Jevremović, dok će novajlijama sigurno značiti još nekoliko treninga sa ekipom i dodatno uigravanje.

20. kolo Linglong Super lige Srbije

JAVOR MATIS – MLADOST 4:1 (3:0)

Stadion kraj Moravice 
Bez prisustva publike

Sudija: Široki
Žuti kartoni: Ostojić, Balabanović (Javor Matis), Bojović, Baha, Mićević (Mladost)

Strelci: Luković u 29. i 46. i Maričić u 31. i 37. minutu za Javor, a Odita u 51. za Mladost

JAVOR MATIS: Lazović, Dimitrijević, Tričković, Ostojić, Pavišić, Dukure (od 90. Radivojević), Zvekanov, Luković (od 90. Šćepanović), Nikolić (od 72. Krnić), Maričić (od 79. Balabanović), Ilić (od 90. Rušević)

MLADOST: Zečević, Cvetković, Šatara, Milošević, P. Jovanović (od 75. Leković), Baha (od 46. Mićević), Marković (od 46. L. Jovanović), S. Jovanović, Radivojević, Kos (od 46. Odita), Bojović