Javor nastavio seriju pobeda i došao na deobu trećeg mesta

Gradacijski rast bodovnog salda Javor Matisa nastavljen je i u utakmici protiv novosadske Mladosti – 2:1 (1:1). Nakon boda u prva dva kola, zabeležen je i treći vezani trijumf, osvojen 10. bod, kojim je Javor došao na deobu 3. mesta u šampionatu Srbije, sa istim brojem bodova kao Vojvodina, pa sada u leđa gleda samo aktuelnom šampionu države, Crvenoj zvezdi, te jednim od učesnika evropskih takmičenja, Čukaričkom. Novi trijumf „Belih“ ispratilo je preko 2000 navijača, koji su zadovoljni otišli sa stadiona kraj Moravice. Zaista su imali šta da vide.

Počeo je Javor, na krilima prethodnih dobrih rezultata, veoma agilno i samouvereno, opredelivši se od starta meča za napadački pristup, u želji da što brže povede. To se i desilo. Mada u 7. minutu Gigić na asistenciju Gojkovića nije uspeo da savlada Milojevića, koji je ukrotio njegov udarac, samo tri minuta kasnije rezultat je promenjen.

Ponovo je Gojković centrirao, odbrana gostiju je intervenisala, ali je na loptu na ivici šesnaesterca naleteo Norman Kembpel i odapeo pravu strelu ka golu Mladosti. Verovatno najlepšim pogotkom kola, Javor je poveo u 10. minutu.

Samo pet minuta kasnije, nova velika prilika za Javor, koji je mogao da dotuče goste. Još jednom je kreator bio Gojković, pronašao je Gigića, ali njegov izuzetno dobar volej zaustavlja Milojević. Već u sledećem napadu izjednačili su gosti.

Loša reakcija odbrane Javora ostavila je usamljenog Mirosavljeva, koji koristi dobar pas u prostor i uspeva da savlada Vulića. Bila je to jedina prava prilika za Novosađane.

Usledilo je malo zatišje, koje je trajalo 15-ak minuta, da bi nakon toga Luković imao zicer situaciju. I ovoga puta asistent je bio Luka Gojković, koji je poslao pas „ispod zemlje“ za svog imenjaka, ali je njegov udarac nekako nogom zaustavio sjajni golman Mladosti. Do pauze nije bilo uzbuđenja.

Na startu drugog dela, u 51. minutu, Gojković je iz slobodnog udarca pokušao da iznenadi Milojevića, ali je ovaj nekako uspeo da interveniše. Četiri minuta kasnije nije mu bilo spasa. I ponovo je osmica Javora bila u glavnoj ulozi.

Sličan pas onom iz 31. minuta uputio je Gojković Lukoviću, a ovoga puta nekadašnji đak Vojvodine i Crvene zvezde pokazuje majstorstvo – unosi loptu sa levog krila u sredini  i fantastičnim udarcem pogađa mrežu Mladosti. Igrao se 55. minut.

Javor se nakon toga opredelio za defanzivniju igru, u želji da sačuva stečeno vođstvo, u čemu je i uspeo. Mladost je pokušavala da izjednači, ali je praktično samo jednom uspela ozbiljnije da zapreti Vuliću, mada ni u toj situaciji nije bilo konkretnijeg udarca ka golu. Sve se svodilo na pokušaje iz daljine i nakon prekida, ali je Javor odbio sve napade gostiju i došao do bitne pobede.

Nakon ovog meča, tabela izgleda sjajno kada se posmatra iz Ivanjice: Crvena zvezda 12, Čukarički 12, Vojvodina 10, Javor 10…

Javor sledeći izazov ima u Subotici, gde gostuje šestoplasiranoj ekipi Spartaka.

JAVOR MATIS – MLADOST GAT 2:1 (1:1)

Strelci: Kempbel u 10 i Luković u 55. za Javor, a Mirosavljev u 16. za Mladost

Stadion u Ivanjici

Sudija: Andrija Stojanović

JAVOR MATIS (4-2-3-1): Vulić, Nikolić (od 81. Dolmagić), Tojčić, Obradović, Grabež, Marčić, Dukure (od 69. Đukić), Kembel (od 46. Eliomar), Gojković (od 90. Ivelja), Luković (od 81. Tanko), Gigić

MLADOST GAT (4-5-1): Milojević, Mlađović, Jočić (od 85. Mijić), Kovačević, Ilić, Maksimović, Maričić (od 76. Sekulić), Dimitrov (od 76. Katanić), Radulović (od 66. Babić), Popović (od 85. Karać), Mirosavljev