Utakmice Javor Matisa i TSC-a iz Bačke Topole u proteklih godinu dana pravi su spektakli za ljubitelje fudbala. Zaključno sa četvrtim duelom u prethodnih 12 meseci, odigranim u subotu, a prvim u superligaškom društvu, na duelima ova dva tima postignuto je čak 19 pogodaka. Javor je zabeležio i prvi trijumf protiv ovog rivala u tom periodu. Možda se može reći – u najbitnijem momentu.

Javor Matis slavio je rezultatom 3:2, i pored zaostatka na poluvremenu, čime je uspeo da dođe do trećeg trijumfa u sezoni i zaplovi u mirnu luku na prvenstvenoj tabeli.

Utakmica je počela nadmudrivanjem dva tima, a blagu monotoniju prekinuo je Nikola Kuveljić u 10. minutu, koji je odlično šutirao iz daljine, ali je lopta završila u spoljnjem delu mrežu, uz desnu stativu Filipovićevog gola.

Ipak, već u sledećem napadu, pomalo smušeno delovala je ekipa Javor Matisa na svojoj polovini, lopta je došla do Grabeža, koji je zaista lepim udarcem levom nogom iz poluokreta savladao Lazovića, koji je bio nemoćan. To je 1:0 za TSC.

Javor je morao da krene ofanzivnije, a već u 15. minutu Dolmagić je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali se lopta od bloka odbila preko gola. Proteklo je nakon toga gotovo 10 minuta bez uzbuđenja, da bi zatim Javor izjednačio.

Krnić je u trku dobio dobru loptu od Kuveljića, a onda prelepim, rezantnim udarcem, prebacio i savladao istrčalog Flipovića. U 23. minutu bilo je 1:1.

Mogle su obe ekipe do prednosti u narednih 15-ak minuta. Prvo je 31. minutu Mrkaić izašao sam pred Filipovića, iskosa sa leve strane, ali je golman gostiju bio uspešniji u tom duelu. Nakon toga, Lazović je morao da vadi kestenje iz vatre u dva navrata. Prvo je uz pomoć prečke uspeo da sačuva svoj gol u 36. minutu, da bi potom ukrotio i udarac Milićevića iz veoma izgledne situacije.

Ipak, u 41. minutu nije mogao da interveniše. Loše su bili postavljeni, prvo Piščević, potom i Đerić, a Milićević je to iskoristio i bez većih problema doneo svom timu prednost od 2:1, udarcem sa nekoliko metara razdaljine.

Tim rezultatom otišlo se na pauzu.

Igrači Javor Matisa više nisu imali šta da izgube, pa su svim silama krenuli ka golu gostiju. Već u 49. minutu Petković je iz slobodnog udarca sjajno šutirao, ali je pogodio samo stativu. Nekoliko minuta kasnije, mogao je TSC možda i do nedostižne prednosti. Tumbasević je bio u dobroj situaciji, ali nije uspeo da pogodi okvir gola. U 57. minutu povredio se veoma agilni Krnić, kojeg je zamenio iskusni Cvetković. Bio je to možda i trenutak koji je okrenuo tok utakmice. Svojim iskustvom i znanjem Cvetković je povezao redove domaće ekipe, od njega su polazile sve opasne akcije i Javor je bivao sve opasniji.

Svega tri minuta kasnije – izjednačenje. Upravo nakon akcije Cvetkovića i Đerića na desnoj strani lopta je došla u kazneni prostor, Kuveljić je šutirao desnom nogom, ne tako dobro, ali je lopta okrznula jednog gostujućeg igrača i završila u mreži.

Morali su i gosti tada da krenu još ofanzivnije, što se odrazilo i na tempo utakmice. Prvo je Milićevićev udarac zaustavio Lazović, da bi na drugoj strani Jevremović šutirao veoma neprecizno, iako je morao mnogo bolje. Isti ishod bio je i nakon udarca Kuveljića u 67. minutu.

Usledilo je potom malo zatišje, a potom bura! Tomanović u 78. i Silađi u 81. minutu šutirali su ka golu Javora, ali je Lazović fantastično intervenisao u dva navrata. U igru je u tim trenucima ušao i Miroslav Maričić i odmah pokušao da savalada Filipovića, ali je izblokiran.

Ipak, u 86. minutu zatresla se mreža TSC-a, za erupciju oduševljenja na tribinama kraj Moravice. Mrkaić je prevario svog čuvara, poslao loptu pred gol gostiju, gde ju je Maričić sproveo u mrežu. Gostujući igrači opkolili su pomoćnog sudiju, signalizirajući ofsajd, ali je nakon odgledanog snimka utisak da arbitar nije pogrešio.

U 89. minutu, Ivan Cvetković je napustio igru nakon pola časa na terenu i zaslužio ovacije publike. Mogao je Petković da postigne pogodak u samom finišu utakmice, ali nakon 4 minuta igre u nadoknadi vremena nije bilo promena. Javor Matis zabeležio je veoma bitan trijumf u Linglong Super ligi Srbije.

12. kolo Linglong Super lige Srbije

JAVOR MATIS – TSC 3:2 (1:2)

Sudija: Živković 
Strelci: Krnić u 23, Kuveljić u 60 i Maričić u 87. minutu za Javor, a Grabež u 11. i Milićević u 41. minutu za TSC

JAVOR MATIS: Lazović, Đerić, Jevremović, Kolaković, Amanović, Piščević, Kuveljić, Petković, Krnić, Dolmagić, Mrkaić

TSC: Filipović, Varga, Skopljak, Antonić, Ponjević, Milićević, Tumbasević, Grabež, Tomanović, Lukić, Silađi