Javor Matis se vratio u Super ligu!

Na Voždovcu, 19. maja 2021. godine, Javor Matis završio je stresnu sezonu u Super ligi Srbije ispadanjem u niži rang. Već 368 dana kasnije, 21. maja 2022. godine, u ništa manje stresnoj takmičarskoj godini, ekipa je uspela da se vrati u društvo najboljih. Presudni duel odigran je protiv Loznice, a rešen je jednim golom, koji je postigao Luka Luković u finišu utakmice.

Dugo je gost odolevao u Ivanjici i lavovski se borio, iako nije imao takmičarski motiv, a Javor promašivao prilike dok je vreme prolazilo. Čak je tokom meča, i pored rezultata 0:0 kraj Moravice, Javor Matis imao u džepu plasman u Super ligu, jer Železničar u Pančevu dugo nije uspevao da slomi otpor Žarkova. Ipak, nakon što su Pančevci poveli, Javor je samo pobedom mogao da se domogne cilja. Ključni momenat desio se u 76. minutu.

Iako povređen, za mnoge otipisan za ovu utakmicu zbog stepena povrede, Luka Luković je uspeo da uđe u igru u drugom delu susreta i da ključni doprinos pobedi Javora. Nakon velikog broja neiskorišćenih prilika, u 76. minutu konačno je na semaforu stajalo 1:0, uz ime Luke Lukovića ispod rezultata. 

Pre toga, Javor je propustio veliki broj šansi, a prosto nesavladiv bio je golman Golović. Čak pet odličnih prilika nije realizovao Javor u prvom delu susreta, najviše zaslugom golmana gostiju, dok na drugoj strani Loznica praktično nije stvorila šansu. U drugom delu utakmice tempo je pao, tenzija rasla, pa nije bilo uzbuđenja kao u prvih 45 minuta. Konačno, Javor je uspeo da dođe do pogotka u 76. minutu i stigne do rezultata koji ga vodi u viši rang. Imali su u finišu gosti dva pokušaja, ali je nakon 100 minuta igre u Ivanjici ostalo – 1:0.

Javor se vratio u Super ligu, a takmičenje počinje već 8. jula.