Javor Matis šampion Srbije u kategoriji fer-pleja!

Fudbalski klub Javor Matis po treći put od 2016. godine dobitnik je priznanja Fudbalskog saveza Srbije za fer-plej. Nakom 2016. i 2017. godine, naš klub je dobitnik ovog priznanja i 2020, za sezonu 2019/20. Ova nagrada specifična je zbog toga što obuhvata sve strukture i delove kluba – od zaposlenih, preko same ekipe, do publike.

Nagradu za fer-plej na osnovu “Fer-plej liste FSS“ i ’’Dana fer-pleja’’ ustanovio je Fudbalski savez Srbije koji je s tim u vezi formirao Komisiju za fer-plej i doneo Pravilnik o ocenjivanju poštovanja pravila fer-pleja u takmičenjima pod njegovom nadležnošću. Cilj ove odluke bilo je unapređenje i afirmacija fer-pleja kao jednog od osnovnih principa u sportu, a sve u skladu sa dokumentima koje su tim povodom usvojile FIFA i UEFA.

Primenjivanjem principa fer-pleja u normativnim aktima, FSS ima za cilj da se na efikasan način osnaži etičko i moralno ponašanje u fudbalu, da se kroz poštovanje Pravila igre, Etičkog kodeksa i standarda ponašanja članova FSS, propozicija takmičenja, protivnika, rukovodstava klubova, sudija, navijačkih grupa i predstavnika medija, u domaćim takmičenjima stvara sportska atmosfera, zasnovana na uzajamnom poverenju i poštovanju.

Ocenjivanje ponašanja učesnika utakmice se vrši od strane delegata. Delegat popunjava obrazac za ocenjivanje fer-pleja, a po potrebi može se konsultovati sa sudijom utakmice i posmatračem suđenja. Popunjen obrazac sa podacima i ocenama delegat dostavlja, zajedno sa službenim izveštajem sa utakmice, organu koji vodi takmičenje – Zajednici fudbalskih klubova Super lige Srbije. Ocenjivanje fer-pleja vrši se na osnovu pet kriterijuma i to: žuti i crveni kartoni, poštovanje protivnika, poštovanje sudijske ekipe, ponašanje zvaničnika ekipa i ponašanje gledalaca.

Trofej je kapitenu Javora, Nedeljku Piščeviću, dodelio Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice klubova Super lige i Prve lige Srbije, pred početak duela 2. kola Linglong Super lige, protiv Napretka.