Titulu najboljeg sportiste Ivanjice u 2015. godini prema odluci Sportskog saveza i sportskih novinara iz ovog grada poneo je golman FK “Javor Matis“, Vladan Đogatović.

Fudbalom je počeo da se bavi 1995. godine. Prve korake napravio je u FK “ Javor“ gde je prošao sve kategorije od petlica do prvog tima.

-Kao i većina igrača koji tada nisu mogli odmah iz omladinskog pogona da zaigraju za prvi tim, išao sam na pozajmice u Arilje i Guču. Usledila je i pauza zbog služenja vojnog roka nakon čega sam branio u Slogi iz Kraljeva, pa ponovo u Javoru, onda sam otišao na pozajmicu u Mladost iz Lučana. 2010. godine uzeo sam papire iz Javora i otišao u Radnički iz Kragujevca, kratko, pa zatim 2,5 godina proveo u Novom Pazaru. Pre nego što sam ponovo obukao dres Javora branio sam i u Metalcu iz Gornjeg Milanovca.

djogatovic1Ko je ostavio najveći pečat u tvojoj sportskoj karijeri?

-Moram da naglasim da sam 2003. godine pri izlasku iz omladinskog pogona Javora, kompletne pripreme odradio sa tadašnjim trenerom Goranom Marićem. Mnogo sam naučio od njega, u daljoj karijeri dosta sam napredovao i zahvaljujući iskustvu starijih kolega koje sam posmatrao i od njih takodje učio. I treneri golmana u Kragujevcu i Lučanima Jelčić i Slavković, su dosta uticali na moju karijeru, pa kasnije Srdjan Soldatović u Ivanjici, i da ne nabrajam redom, svako je na svoj način doprineo da se izgradim kao sportista-golman.

djogatovic6Zašto baš golman?

-Od starta sam znao da ću biti golman, o tome sam maštao, to sam želeo i ni sekunde se nikada nisam kolebao oko ove odluke. Upozoravali su me da nije lako stati medju stative, da su naporni treninzi itd. ali to je pozicija koju sam od starta zavoleo i danas je to moj posao. Trudim se da budem što uspešniji.

djogatovic8Kako se postaje uspešan sportista?

-Dosta stvari utiče na karijeru sportiste, pričaću konkretno o golmanima. Da bi postali uspešni, pored talenta, moraju imati jaku volju i neverovatnu želju da istraju u svim izazovima koje pred njih postavlja trener. Kroz jedan ozbiljan rad i odgovoran odnos prema treninzima može se doći do uspeha. Lično čitav moj sportski put usmeren je isključivo napornim radom i profesionalnim odnosom i maksimalnom posvećenošću poslu kojim se bavim.

djogatovic9Uspeh podrazumeva odricanja?

-Ako želite da budete uspešni u bilo kom poslu, to zahteva velika odricanja. Konkretno, sportisti se moraju odreći izlazaka, ostjanja sa društvom do sitnih sati, na neki način i devojaka…Ja sam imao zacrtan cilj, znao sam da je ovo moj put i da bih uspešno koračao njime morao sam ukloniti svaku prepreku, koliko god teško bilo. Naravno u granicama sportskog života uvek se nalazilo vremena za prijatelje , izlaske bez alkohola i cigareta.

djogatovic5Koliko si vezan za Javor i Ivanjicu?

-Profesionalac sam, ovo je moj posao od koga izdržavam porodicu. Ali iskreno drago mi je što sam ovde, imam podršku porodice koja mi je blizu, Javor je moj klub, tu sam ponikao, i zaista mislim da nisam pogrešio kada sam pre dve godine odlučio da se vratim. Volim ovaj klub i ovaj grad. Porodica mi je najveća podrška.

djogatovic3Šta je to što bi želeo da ostvariš u nastavku karijere?

-Pre svega ja volim ovo što radim i to je rekao bih ostavrenje nekog mog sna. U nastavku bih voleo da sa Javorom izborim plasman medju prvih osam u prvenstvu, dobar rezultat u KUP-u i da naš tim zasijaja punim sjajem na sportskoj sceni. Kada je kolektiv jak, kao što smo mi, onda se i pojedinci bolje kotiraju. Voleo bih da karijeru krunišem i nekim inostranim ugovorom, ali ne pravim pitanje kada će to biti.

djogatovic7Golmani – uzori?

-Kao klinac voleo sam da gledam Peter Šmajhela on je branio za Mančester, a kasnije je to bio Bufon, ustvari volim da gledam sve golmane ali njih dvojicu eto mogu izdvojiti.

vladan_djogatovic_ohridNa kraju intervjua Vladan Đogatović je posebno podvukao da veliki značaj za golmana ima čitava ekipa, jer se odbrana zasniva na homogenoj celini tima.