Goleada u Ivanjici i podela bodova

Javor Matis je i treći put ovoga proleća zebeležio nerešen rezultat u domaćem šampionatu. U vrlo uzbudljivoj utakmici, bod iz Ivanjice odnela je ekipa Spartaka iz Subotice. Bio je to deveti vezani meč u kojem Javor nije uspeo da trijumfuje, pa će novu priliku morati da potraži u narednom kolu, u kojem gostuje Radniku u Surdulicu.

Veoma kvalitetna ekipa Spartaka, koja je u prethodnih 8 prvenstvenih utakmica poražena samo od Crvene zvezde protekle jeseni, došla je u Ivanjicu relativno rasterećeno, daleko od grupe timova koja je najugroženija u donjem delu tabele, ali i od mesta koja vode u evropska takmičenja. U takvoj situaciji, „Golubovi“ su krenuli ofanzivno, sa željom da se nadigravaju.

Stručni štab Javora pokušao je kao i na Banjici sa tri igrača u poslednjoj liniji da pojača defanzivni deo tima i iznenadi goste, ali je u prvom delu utakmice delovalo da je Vladimir Gaćinović sa svojim saradnicima uspeo odlično da skautira protivnika, pa je Spartak bio bolji tim. Velike probleme Subotičani su našoj odbrani zadavali nakon prekida, koje je odlično izvodio Srećković. Pokušavali su nakon kornera Tekijaški, Vidaković, Denković, nakon njih i pomenuti Srećković, ali su ti udarci u prvih 20-ak minuta završavali izvan okvira gola ili u naručju golmana Lazovića.

Javor Matis nikako nije uspevao da se konsoliduje, a onda je sva nepredvidivost fudbalske igre došla do izražaja. Rogač je u nedostatku rešenja jednu loptu ispucao daleko u polje protivnika, na nju je krenuo golman Spartaka, Dujmović, napustio svoj kazneni prostor i u dva navrata veoma loše intervenisao u pokušaju da ispuca loptu, što je iskoristio Luka Luković i pogodio mrežu rivala za svoj prvi pogodak u dresu Javor Matisa. Igrao se 21. minut.

Javor je uspeo da uspori ritam, goste kao da je presekao kiks mladog golmana, pa se u narednih 15-ak minuta igralo uglavnom igralo na sredini igrališta. U 38. minutu domaći tim mogao je da duplira prednost. Lepa akcija po desnoj strani završena je na supotnom delu terena, gde se Jevremović odlično ubacio na protivničku polovinu, ali i šutirao pravo u Dujmovića.

A onda – šok za ekipu Javora. Nakon duge lopte ka napadačima Spartaka, lopta je nesrećno pogodila Radivojevića u ruku, na 20-ak metara od gola Lazovića. Loptu je namestio Srećković i dobrim udarcem pogodio mrežu Javora. Pokušao je golman našeg tima paradom da spreči pogodak, dodirnuo loptu, ali nije uspeo da je pošalje u polje. Javor je primio gol u veoma lošem momentu, u samom finišu prvog dela igre.

Nastavak je počeo novim napadima gostiju, a prvi je pripretio Marčić, čiji je udarac u 50. minutu završio pored gola. Ipak, Srećković je nakon odlične kontre Subotičana dva minuta kasnije uspeo da postigne svoj drugi pogodak i dovede do potpunog preokreta. Od 52. minuta gosti su vodili rezulatom 2:1.

Mogao je isti igrač da se potpuno proslavi i postigne het-trik, ali je još jednu njegovu majstoriju iz slobodnog udarca zaustavio Lazović i poslao loptu u korner. Dešavanja na terenu bila su znak da mora doći do određenih promena na terenu, pa je igru napustio Radivojević, koji je igrao na poziciji štopera, a zamenio ga je krilni igrač Nikolić. Značilo je to i formacijsku promenu, pa je naš tim zaigrao sa 4 fudbalera u poslednjoj liniji.

U 58. minutu, Javor je izjednačio. Lopta je sa leve strane upućena na visinu penala, tamo je na nju naleteo Dolmagić, odbrambeni fudbaleri Spartaka zakasnili su sa startom, a sudija Nikolić je procenio da je to situacija za jedanaesterac i pokazao na „kreč“. Siguran izvođač jedanaesterca bio je Nikola Petković, koji je na taj način postigao prvi gol ovog proleća, a 12. u sezoni, čime se opet izdvojio na vrhu prvenstvene liste strelaca.

Rasplamsala se nakon izjednačenja borba na celom igralištu, a veoma opasan nalet Spartaka videli smo u 75. minutu, kada je Denković odlično prošao pored nekoliko igrača Javora, ali nije uspeo da savlada dobro postavljenog Lazovića. Nakon toga, u velikoj gužvi, pogodili su gosti i stativu, posle pravog rikošeta u petercu našeg tima. Ipak, poslednju šansu za novi preokret propustio je igrač Javora. Dolmagić je u 83. minutu sam izašao pred Dujmovića, pokušao udarcem po zemlji da ga savlada, ali je golman gostiju nogom intervenisao i sprečio pogodak. Izveo je Javor nekoliko kornera u finišu, ali bez efekta.

Ostalo je 2:2.

24. kolo Linglong Super lige Srbije

JAVOR MATIS – SPARTAK ŽK 2:2 (1:1)

Stadion: Kraj Moravice
Gledalaca: 500
Sudija: Bojan Nikolić 
Strelci: Luković u 21. i Petković u 58. minutu za Javor Matis, a Srećković u 42. i 52. za Spartak

JAVOR MATIS: Lazović, Dolmagić, Jevremović, Pavišić, Radivojević, Rogač, Piščević, Maričić, Mladenović, Petković, Luković

SPARTAK: Dujmović, Tekijaški, Otašević, Milošević, Dunđerski, Marčić, Jočić, Srećković, Denković, Tufegdžić, Vidaković