Čukarički do boda u Ivanjici u 88. minutu

Fudbaleri Javor Matisa nisu uspeli da zabeleže pobedu ni u 11. uzastopnoj utakmici u Linglong Super ligi. Meč je, preventivno, zbog sprečavanja širenja Korona virusa, odigran pred praznim tribinama, a klub je ispoštovao preporuke i postupke predviđene za ovakve situacije.

Naši momci dočekali su najzvučnijeg rivala ovog proleća i do samog finiša imali u rukama sva tri boda. Ipak, igrači Čukaričkog iskoristili su trenutak dekoncentracije odbrane Javora i pogotkom Tedića uspeli da odnesu bod na Banovo Brdo.

Ipak, dobra vest jeste to da je, zahvaljujući ostalim rezultatima, čak pet ekipa koje se sa Javorom bore za opstanak u eliti ostalo na istim pozicijama kao i pre ovog kola, te da je zapravo jedino naša ekipa u ovoj rundi takmičenja osvojila makar jedan bod. Radnik je poražen od TSC-a, Napredak od Crvene zvezde, dok su ekipe sa začelja tabele, Inđija, Mačva i Rad, takođe poraženi na gostovanjima u Lučanima, Nišu i Novom Sadu.

Zanimljivo je da je Čukarički 14. ekipa protiv koje je Javor Matis postigao makar jedan pogodak u ovoj sezoni. Jedina ekipa kojoj Javor nije zatresao mrežu je surdulički Radnik.

Duel u Ivanjici bolje su otvorili gosti. Ipak, u meču sa velikim brojem duela, uz dosta preskakanje igre, u prvih pola časa igre viđena su svega dva pokušaja neke od ekipa da ugroze protivničkog golmana. Tedić je u 9. minutu šutirao, ali je više dodao loptu do Lazovića nego što ga je primorao da interveniše, dok su Ndiaje i Ćirković oprobali udarce iz daljine, ali golman Javora nije bio ugrožen, usled njihove nepreciznosti. U međuvremenu, veliki peh zadesio je stručni štab Javora i Miroslava Maričića. Nakon jednog duela, mladi vezista je doživeo povredu, zbog koje je uz pomoć saigrača otišao u svlačionicu, a zamenio ga je Zvekanov, već u 10. minutu.

A onda, u 31. minutu, Javor dolazi do vođstva. Ponajbolji igrač Javora na ovom susretu, Dolmagić, primio je loptu na desnom boku, prevario Kamenovića, koji se okliznuo u svom šesnaestercu, a zatim sa zemlje omeo Dolmagića prilikom driblinga. Za sudiju Simovića nije bilo dileme – dosudio je jedanaesterac.

Najstrožu kaznu iskoristio je najbolji strelac naše ekipe, Nikola Petković, koji je postigao 13. gol u sezoni i ponovo se na vrhu liste strelaca izjednačio sa Lukićem, Silađijem i Benom.

Ipak, slično kao i protiv Spartaka, pada koncentracija igračima Javora u samom finišu prvog dela, što koristi Ndiaje i nakon centaršuta poslovođe čitave ekipe Čukaričkog, Marka Docića, uspeva da poravna – 1:1 u 44. minutu.

Taj rezultat stajao je na semaforu nakon prvih 45 minuta, a tek što je počeo drugi deo igre, Javor je ponovo poveo.

Nakon što je iznudio jedanaesterac za 1:0, Dolmagić je sjajno izveo korner, nakon kojeg je Rogač bio najviši u petercu gostiju i lepim udarcem glavom doneo novu prednost ekipi Javora.

Krenuli su gostujući igrači nakon toga ka golu Javora, koji je pak pokušavao da iskoristi umeće Lukovića i Petkovića i brzinu Dolmagića i Sevića da u kontrama ugrozi Đorđevića. Ipak, više od pravih šansi gledali smo na terenu oštre startove, duge lopte ka Vargi na jednoj, odnosno Tediću na drugoj strani, pa i blaže konflikte među igračima. Tedić je s vremena na vreme pokazivao zašto je Pep Gvardiola odlučio da ga dovede u Mančester Siti, a upravo je mladi napadač mogao da izjednači rezultat, ali je u 53. minutu šutirao pored gola.

Mogao je Javor da reši sve dileme u 71. minutu, ali je, nakon prodora i centaršuta Dolmagića, udarac Varge iz izgledne pozicije izblokiran, da bi Petković potom prebacio gol. Pet minuta kasnije, Jevremović je sjajno izveo korner i umalo pogodio mrežu Petrovića, koji je nekako uspeo da interveniše. U finišu, bacio je Čukarički sve karte na napad. Ušao je i talentovani Vidosavljević, a Aleksandar Veselinović dao je šansu i južnoameričkom napadaču, Ortizu.

U 81. minutu štoper Ostojić je nakon jednog prekida šutirao glavom preko gola, da bi sedam minuta kasnije upravo Ortiz dobro šutirao, ali je Lazović poslao loptu u korner.

Baš nakon tog kornera, koji je ponovo izveo sjajni Docić, Ćirković je sa prve stative prebacio loptu u peterac, a odbrana Javora bila je loše postavljena, pa je Tedić pogodio mrežu Lazovića za 2:2.

Javor, u šoku, nije uspevao ozbiljnije da ugrozi gol gostiju, dok je Čukarički, verovatno istrošen napadima u potrazi za drugim golom, mirno priveo meč kraju. Nakon 95 minuta igre u Ivanjici: Javor Matis – Čukarički 2:2 (1:1).

Naredni duel ekipe Javora planiran je za sredu, 18. mart, kada bi naša ekipa trebalo da gostuje TSC-u.

26. kolo Linglong Super lige

JAVOR MATIS – ČUKARIČKI 2:2 (1:1)

Stadion: Kraj Moravice 
Meč odigran bez prisustva gledalaca
Sudija: Novak Simović 
Žuti kartoni: Petković, Luković, Zvekanov, Lazović (Javor Matis), Kajević, Ćirković (Čukarički)
Strelci: Petković u 31. iz penala i Rogač u 51. minutu za Javor, a Ndiaje u 44. i Tedić u 88. za Čukarički

JAVOR MATIS: Lazović, Dolmagić, Sević, Jevremović, Radivojević, Rogač, Piščević, Maričić (Zvekanov), Petković, Luković (Švonja), Varga (Milošević)

ČUKARIČKI: Đorđević, Ćirković, Kamenović, Ostojić, Šapić, Docić, Kajević, Ndiaje (Ortiz), Mićin (Vidosavljević), Kovač, Tedić