13 Septembar bb, Ivanjica, SRBIJA
+38132664478
javor1912@gmail.com

IN MEMORIAM Velimir Luković – Veljo Solunac

Poslednji mohikanac zlatne generacije FK Javor, iz  50-tih godina prošlog veka Velimir Luković preminuo je u svojoj 84-oj godini.

Bio je nezamenjivi igrač tada moćnog Javora i u dresu voljenog kluba odigrao preko 200 utakmica. Posebno se pamte njegove igre iz kvalifikacija za tadašnju Kragujevačku zonu, kada je svojim golovima doneo veliku radost Ivanjici.

FK Javor 50-tih godina (Veljo Solunac drugi s desna)

Ono što je posebno krasilo Velja Solunca je snažan šut koji je bio strah i trepet svim golmanima. Njegove sjajne partije izazvale su interesovanje  mnogih klubova saveznog ranga, pa se tako jedne sezone obreo u dresu Slobode iz Užica. Ali, proradila je poznata ivanjička nostalgija i Veljo napušta Užice i vraća se u svoj Javor.

Na stadionu kraj Moravice završio je svoju bogatu igračku karijeru ali je ostao veran klubu. Obavljao je razne funkcije u upravi Javora i bio redovni dvanaesti igrač na tribinama stadiona.

Pored fudbala Veljo je ostavio dubok trag kao usoešan privrednik. Bio je direktor nekoliko preduzeća u Ivanjici koja su za vreme njegovog rada odlično poslovala.

I pored velike zauzetosti na radnom mestu uvek je nalazio vreme za svoj Javor. Ostvario mu se san da u ivanjici igraju najveća imena srpskog fudbala. Zato je i razumljiva ogromna tuga na stadionu kraj Moravice, tuga za velikim fudbalerom, velikim Javorcem i divnim čovekom Velimirom Lukovićem –  Veljom Soluncem.

Sahrana će se obaviti u subotu 31.3.2018.godine u 14 časova na Ivanjičkom groblju.